Как определяме типичната българска храна в София?

Рядко едно българско ястие не съдържа сирене в себе си под една или друга форма. То е популярна българска храна, която е чудесно допълнение към всякакви гозби. 

Един от най-разпространените методи за готвене е sach; това е името на специален тиган с две дръжки и храната, сервирана в това необичайно ястие.

На масата за вечеря често, особено по празници, има вино или по-силни напитки – мастика или ракия.

Тестените печива, десертите и сладкишите се отличават с особено голямо разнообразие: вкусни франзели, баница (това е красивото име на пластове кори или навити на руло такива с добавка на сирене и яйца), баклава и много много други.

В ресторантите на София особено се харесват българските супи. Те са известни с това, че са доста гъсти и ароматни.

Друг начин за приготвяне на месни и рибни ястия се счита за често срещан – скара – под името на специална фурна с решетка.

Сосове, супи и салати често се приготвят на базата на кисело мляко.

Често на трапезата има кашкавали, особено кашкавал, който се сервира пържен в панировка.

Както пресните, така и консервираните зеленчуци са незаменима добавка към много ястия. Всеки ресторанрт в София ще Ви предложи изобилна, вкусна храна с много зеленчуци и характерни български подправки.

Ресторантите на София и други заведения за бързо хранене

На почитателите на бързото хранене няма да им се налага дълго да търсят място за хранене. В българските градове можете да намерите малки ресторанти и заведения за бързо хранене от няколко международни вериги, вариращи от добре познатите на руснаците McDonald’s или KFC до по-малко популярните Dunkin Donuts или Subway. Цената на ястията в тези заведения не може да се нарече ниска. Не остават по-назад и многото сладкарници в София.

Но бързото хранене не се ограничава до международни заведения за хранене. В целият град има малки ресторантиза хранене, пицарии, както и улични заведения (предимно сергии и павилиони), чийто брой се увеличава значително през топлите месеци. 

 

Българска храна в София