Полезна статия за осветителни тела и правилното им разполагане в помещенията!

Осветителни тела

осветителни тела
Осветителни тела

Добре е преди да започнете проектиране на осветеността да сте наясно с местоположението на повечето осветителни тела.

Осветяването на жилищните помещения става по отделни функционални зони. Над всеки кът се разполага необходимото осветление.

Осветителни тела в Дневна

Осветителното тяло, поставено в центъра на помещението не е най-подходящото, понеже оставя отделни зони от пространството неосветени. Най-добре е да се разположи осветително тяло от типа “пендел” ексцентрично спрямо геометричния център на помещението, окачено точно над ниската маса от къта за почивка. Прост начин да се премести осветителното тяло е посредством удължен кабел и кука в тавана. Поставена точно над необходимото място. Осветителните тела от този тип също могат да се разположат и в редици, на еднаква или различна височина, нещо особено елегантно при правоъгълна маса или барплот.

Добре е осветлението от пендела да се обогати с индиректно осветление от допълнителни осветителни тела – аплици на стената, стоящи лампиони, осветление над картините по стената и др. дори ако на стената няма нищо, тя може да се акцентира с помощта на халогенни лампи с ниско напрежение, комбинирани с лещи, които дават ефектни цветни светлинни снопове. При грапава мазилка, каменна или тухлена стена, особено интересно е страничното осветление, което създава контрастни сенки и изявава  триизмерността на материала. Този тип осветление използва техни, насочени светлинни потоци.

Когато под осветителните тела трябва да се преминава, височината им трябва да бъде мин 2 m над пода. При къта за почивка височината на осветителното тяло “пендел” трябва да бъде около 1,20 m над пода. Крушката не бива да хвърля отблясъци в очите на седящите, а осветителното тяло не бива да е много ниско и да пречи на хората да се виждат един друг. Съществуват различни механизми за понижаване и повдигане – “асансьорен”, с макари и контратежести и др.  При пенделите се използват и реостати, тъй като помещенията не се нуждаят от максималния интензитет през цялото време.

До телевизора трябва да се предвиди настолно или индиректно осветление. Тези източници просветляват пространството зад екрана, балансират неговата яркост и спомагат за по-малка умора на очите.

Осветителни тела в Кът за хранене

За да се избягнат неприятните засенчвания, добре е да се комбинира насоченото осветление към масата (луни от тавана, пендели) с дифузно осветление, ориентирано към стените. Когато се осветява маса за хранене с пендел, височината на долния ръб на абажура е 1,40 m поради това, че височината на седене е по-голяма. Ако по време на вечеря интензитетът се увеличи с реостат до 1000 lx, приборите от метал и стъклените чаши добират “скъпоценен” блясък.

Осветителни тела в Кът за работа

Осветлението за четене и писане трябва да пада странично и отгоре отляво на книгата, за да е се хвърлят сенки от ръцете. Следователно се използва насочено осветление с рефлектор, осигуряващ тесен светлинен сноп. Плотът за работа е удобно да се освети с настолно или прикачено тяло или спот. При работа с компютър, осветлението трябва да бъде поставено така, че да се избягват рефлексите върху екрана и да дава равномерна светлина върху работния плот. Икономичните лампи са подходящи за този случай.

Осветителни тела в Кухнята

Основното осветление в кухнята служи за разпределяне на светлината върху работния плот и частично към шкафовете от втори ред, за да се вижда съдържанието им. Под конзолните шкафове се препоръчват луминесцентни лампи, които излъчват обилна, равномерна светлина. Тяхната бяла и студена светлина, която на други места може да дразни, в кухнята създава чувство за чистота. По-специално осветителни тела трябва да се поставят над мивката и печката (последното обикновено е интегрирано в аспиратора). За кухнята добри са плафониерите, както и токовите релси със спотове, които дават широк светлинен поток. При наличието на маса за хранене в кухнята, тя се осветява с пендел.

Осветителните тела в Банята

Тук също се препоръчва смесено (общо и локално) осветление. Една плафониера или серия вградени луни с халогенни източници с нисък волтаж са предпочитани, защото придават блясък на санитарните уреди и хромираната водопроводна арматура. Локалното осветление с матов разсейвател се препоръчва да се постави над огледалото, така че да осветява лицето, а не да блести в огледалото. Осветителният източник трябва да има спектър, близък до естествения, за да се виждат правилно цветовете на лицето и грима. Друга особеност е високата степен на изолация, която позволява монтаж във влажна среда.

Осветителните тела в Спалнята

За спалнята се предпочита локалното пред дифузното осветление, което ‘сплесква’ предметите. Осветлението над задната табла на леглото, както и онова в близост до гардероба трябва да придават топла и уютна атмосфера. Гардеробът се осветява равномерно, за да се улесни изборът на облекло. Използват се спотове или луни от типа “wall-washer” (светлинна завеса) с асиметрични рефлектори за вертикални повърхности. Препоръчва се да се инсталират на разстояние 50-80 cm едно от друго. За да се постигне добър спектър на излъчване, се предпочитат лампи с нажежаеми жички, халогенни или луминесцентни с топла гама.

Може да видите още полезни статии в категории:

Очаквайте и следващите ни публикации!

Осветителни тела – Правила за правилното им разполагане