Осветеност с LED лампи, полезна информация от нашите експерти …

Статия за предимствата на LED ЛАМПИ в сравнение с крушките с нажежаема жичка

LED лампи
LED лампи

Сравнителна таблица с основните показатели на LED лампите и крушката с нажежаема жичка

Крушка с нажежаема жичка LED лампи
Лампите с нажежаема жичка се нагряват силно и увеличават темпертурата в помещениетоСветодиодите не се нагряват и няма нужда от охлаждане
Стъклените балоните на лампите се чупят и нажежаемата жичка изгаряСветодиодите са значително по-здрави
Лампите с нажежаема жичка съдържат отровни газове, които са част от вредните емисии във въздухаСветодиодите могат да се рециклират на 100% и не съдържат вредни газове
Лампите с нажежаема жичка трябва да се подменят на всеки 1000ч, което означава приблизително на всеки 3 месецаСветодиодите трябва да бъдат заменени на 50000ч, приблизително 13-14 години до следващата подмяна
Лампите с нажежаема жичка имат ниска ефикасност – 12-15 lm/ват и значителна консумация на електроенергияСветодиодите консумират 10-12 пъти по-малко електроенергия при сравним поток на светлината
LED лампи
LED лампи

Недостатъците на лампите с нажежаема жичка се компенсират от ниската им цена. Както обаче се убедихме евтиното почти винаги в дългосрочен план излиза по-скъпо. Не случайно някои държави вече забраняват употребата им. В последно време с ниската си консумация светодиодните лампи започват да конкурират успешно халогенните и луминесцентни осветителни тела. Макар че засега LED лампите са по-скъпи, от икономията на електроенергия най-новите модели се изплащат за около две години, след което осветлението започва да излиза няколко пъти по-евтино.

Особености на LED лампите

Светодиодът (LED) е полупроводников кристал през който може да протича ток само в една посока и част от неговата енергия се преобразува в светлина. Тя е с тясна лента, т.е. винаги има определен цвят, зависещ от вида на полупроводника.   Максималната сила на светлината на най-мощните LED кристали е колкото нормална електрическа крушка. Произвеждат се обаче осветителни тела с много LED кристали. Като светлинният поток на някои от осветителните тела надхвърля този на 1000-ватова лампа с нажежаема нишка, а консумацията им не надхвърля 80-90 вата.

 Предимства на LED лампите

Светлинната им ефикасност е най-голяма от всички светлинни източници. Тя е между 80 и 100 lm/W. Докато при лампите с нажежаема нишка е 12-15 lm/W. А при луминесцентните – около 50 lm/W. Това, заедно с много по-малкото нагряване на LED (в сравнение с лампите с нажежаема нишка, те са студени), определя КПД между 25 и 35%. Общият резултат е осигуряване на желана сила на светлината с 10, а понякога и с повече пъти по-малък разход на електроенергия. Например, 12 W LED може да дава светлинен поток колкото 150 W лампа с нажежаема нишка.

Живот на LED лампите надхвърля 50 000 часа (=около 6 години при непрекъсната работа).

Експлоатационният срок на LED лампи, в края на който светлинният им поток намалява с 30% спрямо първоначалния (практически незабележимо за окото), е средно 50 000 часа. Вече не са малко диодите с експлоатационен срок 100 000 часа. Едва след това започва забележимо намаляване на силата на светлината, но без познатото от лампите с нажежаема нишка внезапно изгаряне.

Експлоатационният срок на LED лампите е несравнимо по-голям от този на лампите с нажежаема нишка (средно 1500 часа) и е причина осветителните тела с LED да се считат за „вечни”.

Например при непрекъсната работа (24-часов режим), LED лампите ще се използват в продължение на минимум 6 години. А обикновената лампа трябва да се сменя на всеки два месеца. Предимството нараства, когато става въпрос за трудно достъпни места (осветление на фасади, рекламни табла). И такива с отговорни функции (светофари, осветление на тунели, предупредителни светлини на високи сгради, мостове, аварийно осветление). Дългият срок позволява запояването на LED в осветителните тела вместо завиването им като обикновена лампа. Така се избягват повреди поради лоши контакти, независимо от причините за възникването им.

Светодиодите са и значително по-устойчиви на удари и вибрации,

тъй като нямат чуплив стъклен балон, нито тънка нишка, която да се къса. Същевременно малкото им нагряване ги прави подходящи за места, където трябва да се подържа ниска температура (хладилници, фризери).

Светодиодите непосредствено излъчват светлина с определен цвят.

За същата цел другите лампи изискват поставянето на цветни филтри, което не само повишава цената, но и намалява силата на светлината (филтрите пропускат само част от нея). Вече има и LED със специфични цветове като розов, кехлибарен, кралско синьо и др.

Малките размери на мощните LED (например 9x9x4 mm) позволяват в едно осветително тяло да се монтират множество диоди с различен цвят. Както и чрез лесно включване и изключване на едни или други от тях да се получава различна светлина. Същевременно значително по-лесно и евтино в сравнение с другите видове източници може да се регулира силата на светлината в много широки граници. Например от 2 до 100%, без това да променя цвета й. Всичко това създава условия за получаване на желано по сила и цвят осветление в помещението. Допълнително предимство на белите LED е, че тяхната светлина е по-близка до естествената.

Светодиодите за осветление не излъчват ултравиолетови лъчи като луминисцентните тръби или инфрачервени лъчи,

както при лампите с нажежаема жичка. Освен това LED лампи са екологично чисти, докато например халогенните лампи съдържат живак.

С LED лампите се произвеждат малки по размер, компактни и лесни за монтиране осветителни тела подходящи за

популярното и по-икономично дискретно осветление. Широко се използват и в осветителните тела със светлина, насочена върху сравнително малка площ – настолни лампи, спотове, лунички. За целта обикновените лампи, които реално излъчват във всички посоки, изискват обемисти рефлектори и лещи. Докато естественият малък ъгъл на излъчване на LED лампите само в някои случаи налага конструкцията им да съдържа миниатюрни насочващи елементи.

Говорейки за ниска консумация трябва да се спомене, че някои от скорошните изисквания за ефективност на крушките с жичка са 17 lm/W. Докато най-ефективните светодиоди са с ефективност от 100 lm/W. Това ги прави шест пъти по-ефективни. Някои от последните лабораторни изследвания показват ефективност от 150 lm/W.

Друга причина да се премине към LED лампи е възможността за ползване на RGB (пълноцветни) светодиоди. Както и да се сменя техният цвят по начин и със скорост по желание на клиента. Това създава цяла нова пазарна ниша. Тъй като светодиодите са много малки, те могат да се монтират практически навсякъде. Осветителните тела могат да бъдат с всякакви форми и размери. Всички тези уникални черти правят светодиодите светлинния източник на бъдещето.

Интересно видео за LED лампи може да видите тук

Може да прочетете и другите ни статии от категории:

Очаквайте и следващите ни публикации!

Осветеност с LED лампи