Лазерни фарове са абсолютна иновация в автомобилното осветление и е следващата голяма стъпка напред, след въвеждането на технологии с халоген, ксенон и LED. Новостите от немските автомобилни производители BMW и Audi.

Лазерни фарове за автомобилите от бъдещето!

Тази интересна статия ни е предоставена от експертите по ЗБУТ от zbutinfo.com

Всички сме наясно колко неприятно може да бъде нощното каране. То е истинско предизвикателство за очите, особено за хората с намалена зрителна острота. Трудно се забелязват хора и предмети, светлините на насрещните МПС ни заслепяват. Всичко това може да доведе до потенциални опасности, свързани с нашата и на другите участници в движението безопасност. Ето защо е много важно с какви фарове разполага нашия автомобил. На пазара има голямо разнообразие на нови технологии, но една от тях може да се превърне в бъдещето на автомобилното осветление.

Фаровете с лазерна светлина с абсолютна иновация в автомобилното осветление и е следващата голяма стъпка напред, след въвеждането на технологии с халоген, ксенон и LED. Тази тенденция отваря напълно нови хоризонти в проектирането и изпълнението на фарове. В бъдеще фаровете могат да бъдат проектирани с много по-малки размери и в пъти по-ефективни.

Освен малките си размери, един лазерен диод може да генерира точков светлинен поток от порядъка на няколко хилядни от милиметъра. Яркостта в наши дни вече е почти четири пъти по-голяма от един LED светодиод.

Лазерните фарове имат най-големия обхват, който някога е бил предоставян от друга технология до сега. Превозните средства имат обхват до 600 м., което е два пъти повече от обхвата на  LED светодиодите. Това предлага освен по-добра видимост при каране и повишава безопасността за  движението по пътищата.

BMW i8, Audi R8 LMX и новото BMW Серия 7 са първите серийни автомобили с фарове, базирани на лазерна технология.

Лазерни фарове на BMW i8 Concept
Лазерни фарове на BMW i8 Concept
Лазерни фарове на Audi R8
Лазерни фарове на Audi R8
Лазерни фарове на BMW 7 Series
Лазерни фарове на BMW 7 Series

BMW i8, Audi R8 LMX стартираха почти по едно и също времепървите серийни автомобили с лазерни фарове. През 2015 г. новият BMW Серия 7 ги последва. Лазерните фарове на BMW осигуряват почти двойно повече светлина през нощта в сравнение с досега използваните фарове. За момента единствената пречка пред масовото им внедряване във всички серии е високата цена, която имат. Очаква се с напредването на технологиите и все по-големите изисквания на шофьорите за безопасност при шофиране, това да се промени.

Лазерната технология на AUDI е базирана на технология Lazser Spot за дългите светлини на автомобилите им, която е въведена в модела им R8. Технологията се състои в интегриране на ярките лазери в компактни и мощни предни автомобилни светлини. Бързо двището се микро огледало пренасочва лазерния лъч. При по-бавна скорост на автомобила пътя се осветява в по-широк диапазон, чрез разпределяне на светлинния сноп. За високите скорости ъгъла е по-малък, което осигурява по-голяма интензивност и обхват на лазарната светлина. Освен това има и по-точно разпределение на светлината в зоните на осветяване.

Лазерни фарове на Audi R8
Лазерни фарове на Audi R8

 

Осветление с лазерни фарове на атомобил

Осветление с лазерни фарове на атомобил

BMW планират внедряването на технологията за лазерните фарове и в мотоциклетите си. Такъв прототип вече е показван на изложение. Става въпрос за модела BMW K 1600 GTL.

Лазерни фарове с технология LaserSpot

Матричната лазерна технология е базирана на технологията LaserSpot за светлинни източници за дълги светлини. За първи път ярките лазери правят възможно интегрирането на прожекторната технология в компактни и мощни предни светлини. Технологията се базира на бързо движещо се микро огледало, което пренасочва лазерния лъч.

Фаровете са снабдени със система за автоматично коригиране на интензивността на светлинния поток в случай на насрещно движещи се коли.

При ниски скорости на движение на автомобила светлинният сноп се разпределя върху по-голяма прожекционна зона и пътят се осветява в много широк диапазон.

При високи скорости ъгълът на ефективния отвор на оптическата система е по-малък, а интензивността и обхватът на светлината се увеличават значително. Това е особено важно предимство при движение по магистрала.

OSRAM и лазерни фарове

OSRAM играе важна роля и е силно ангажирани партньор за развитието на технологията.Сините лазерни диоди на OSRAM прожектират лъч с дължина на вълната от 450 нанометра върху бързо движещо се огледало с размер три милиметра. Това огледало пренасочва синята лазерна светлина към конвертор, който я преобразува в бяла и я насочва към пътя.

През 2015 г. от BMW показаха прототип на базата на М4, който е наречен Concept Iconic Lights. Лазерният лъч е способен да различи в тъмното на разстояние от 100 метраналичието на човек или животно на пътя или в близост до него. След това водачът бива уведомяван чрез различни звукови и светлинни сигнали. Системата може още предварително да насочва фаровете към посоката на предстоящия завой.

Освен това при движение в тесни пространства електрониката активизира лазерна подсветка, която проектира на земята пред автомобила светлина, отговаряща на реалните размери на колата. Така водачът още по-добре усеща габаритите на колата и маневрирането в тесни пространства става изключително лесно.

Прототипът е оборудван и със специални задни светлини с органични диоди. Те изразходват значително по-малко енергия от тази, необходима за стандартните LED светлини, но в същото време произвеждат доста по-ярка светлина. Освен това и са и по-малки на размери – ширината им е 1.4 мм.

В бъдеще, най-добрите фарове може да използват комбинация от лазерна и LED матрична технология. Но заради високата цена на фаровете и скъпата поддръжка те ще продължат да бъдат недостъпни за повечето от нас.

Повече полезна информация по темата, може да намерите в нашите публикации от категории:

Тук може да видите едно интересно и полезно видео за лазерните фарове на BMW и AUDI – BMW Audi Laser Headlights [CES]

Друга наша интересна и полезна статия, която е за нормативните изисквания при монтаж на дневни светлини на автомобил може да видите тук – Дневни светлини – изисквания към монтажа и използването им

Надяваме се, че сме Ви интересни и полезни!

Очаквайте и следващите ни публикации, които са насочени към решаване на практични казуси за всеки и новостите в сферата на осветеността.

Лазерни фарове в автомобилното осветление