Здравейте, в тази интересна публикация ще Ви запознаем с историята на Philips и осветителните тела.

Историята на Philips и осветителните тела

Един век на нововъведения в отдела за осветление на Philips

Историята на Philips и осветителните тела

Историята на Philips и осветителните тела през 19-ти век

1891

Холандският машинен инженер Герард Филипс започва производството на лампи с въглеродни жички в бивша фабрика за платове в Айндховен.
Между първите му основни клиенти са тогавашни фирми за електроенергия, които включват доставката на лампи в договорите си за доставка на електроенергия. Тези фирми задават високи стандарти в качеството на продуктите, което внимателно се контролира от младата фирма.

Историята на Philips и осветителните тела през 20-ти век

1908

Година след стъпването си на световния пазар, Philips започва производство на лампи с метални волфрамови жички. През 1913 г. напълнената с газ лампа „Halfwatt“ с навити волфрамови нишки е пусната успешно на пазара, последвана от по-малката „Arga“ през 1915 г. Лозунгът по онова време е „Имаме лампи за всички цели“. През този период фирмата се разраства до световен пазарно-ориентиран концерн.

При наличието на много видове лампи, за избора на подходящата за съответната употреба е нужен експерт. Затова през 1931 г. Philips отваря първия в света център за дизайн на осветлението и консултантски услуги.

1932

Задълбочени изследвания от страна на Philips са основата при въвеждането на революционните нови видове лампи, вкл. натриева лампа с ниско налягане (SOX). С помощта на тази лампа уличното осветление вече става икономически оправдано.

1933

Лампата „Bi-Arlita“. По целия свят се пуска първата модерна лампа с навити жички за общо осветление.

1934

Лампата с живак с високо налягане или HO. Две важни открития на Philips, а именно начинът да се изолират волфрамовите жички с кварц и новият флуоресциращ прах, дават началото на производството на тази лампа в промишлени количества.

1938

Philips въвежда революционната лампа с живак със свръхвисоко налягане. Този компактен източник на светлина с голяма интензивност започва да се използва вместо неудобните лампи с въглеродна дъга в кинопрожекторите. През 1938 г. на бял свят излиза и луминесцентната лампа. И лидерът отново е Philips.

Историята на Philips и осветителните тела след Втората Световна война

1950

През годините след Втората световна война се акцентира върху по-модерни източници на осветление. Лозунгът вече е „Подходящата светлина на подходящото място“. Новаторството при продуктите вече не е единствената цел, акцентира се и върху нуждата от създаване на среда с оптимално осветление. Philips успешно поема предизвикателството да образова хората за средствата за осветление и подходящото им използване.

1964

Изследванията на Philips при използването на неагресивна халогенна смес вместо чист елемент дават началото на промишленото производство на халогенни лампи с нажежаема жичка. Две години по-късно Philips първи въвежда лампата със „студен лъч“ за прожекционни цели, в която се използва двуцветно огледало върху повърхността на крушката. По този начин се премахва голяма част от допълнителната топлина от светлинния лъч.

1973

Учените от Philips откриват фосфорите с тясна лента, които дават началото на революция в технологията на луминесцентните лампи. Вече става възможно да се произвеждат лампи с много по-голямо излъчване на един ват и с много добри цветови характеристики. Тези лампи масово се използват в този период, когато пестенето на електроенергия става все по-необходимо.
Освен това, поради съпротивлението на тези фосфори към силни излъчвания, те изиграват ключова роля при по-нататъчното развитие на компактната луминесцентна лампа (CFL) във всичките й форми.

1978

Philips изиграва водеща роля при смяната на луминесцентните лампи с диаметър 38 мм с тези с 26 мм. На пазара са пуснати първите HF луминесцентни лампи с електронно регулиране.

1980
Новите фосфори позволяват намаляването на размера на луминесцентната лампа, поради превъзходните си качества при големи излъчвания. Philips първи въвежда компактните луминесцентни лампи с тясна тръба: лампата SL* през 1980 г. и PL през 1981 г.

1986

На прага на нова ера Philips постоянно разработва малки, гъвкави и икономични източници на светлина. През 1986 г. е пусната лампата „White SON“. С отличните си цветови качества, тази бяла компактна натриева лампа с високо налягане отваря нови възможности при декоративното осветление.

1988

Philips представя революционната си осветителна система „ArenaVision“, като по този начин поставя нови стандарти при осветлението на стадиони от висок клас.

1991

Първата луминесцентна лампа без електроди, която се захранва от индукция на HF генератор, се появява през 1991 г., годината на стогодишнината на Philips. Индукционните лампи QL са с продължителност на живота до 100 000 часа.

1994

Пусната от Philips през тази година, лампата Mastercolour (CDM) е важно откритие, особено за осветление на магазини и витрини. Лампите Mastercolour слагат край на недостатъците на конвенционалните метал-халогенидни лампи, известни с промяната на цвета си с течение на времето.

1995

Системата T5 с малка луминесцентна тръба с диаметър само 16 мм предлага значително намаление на цялостните разходи при работа, както и голяма икономия на електроенергия и материали. Поради малкия си размер тези лампи позволяват много по-голяма свобода и гъвкавост при дизайна на оптични и осветителни тела.
Въвеждане на лампата UHP (свръхвисока мощност) за прожектиране на данни (проектори).
Въвеждане на автомобилните лампи MPXL (ксенонова светлина с ниска мощност), които излъчват над два пъти повече светлина от традиционнните халогенни лампи и използват 30 процента по-малко електроенергия, което дава по-голяма безопасност и удобство на пътя.

1997

Напълно рециклируеми луминесцентни лампи TL

1998

В САЩ лампите Halogena с уникална форма предоставят на потребителите си по-бяла светлина и имат около три пъти по-дълга продължителност на живота от стандартните лампи с нажежаема жичка.

1999

Светодиоди: полупроводниково автомобилно, сигнално и улично осветление се разработва и разпространява от новото предприятие, което обединява Lumileds и Agilent Technologies (преди това част от Hewlett-Packard).

Историята на Philips и осветителните тела през 21-ви век

2001

Въвеждане на автомобилните лампи за фарове HyperVision (в колите Mercedes E-Class), които имат продължителност на живота колкото колата.

2002

Допълнително подобрение на лампата UHP (свръхвисока производителност), която в момента е водещ продукт при прожектирането на цифрови данни от проектори, свързани с компютри, както и при широкоекранни прожекционни телевизори.
Въвеждане на светодиодите Lumileds Luxeon – най-ясните и с най-дълъг живот светодиоди в света.
Серия LEDline за цветно стенно осветление.

2003

Светодиодна технология Nightlight, комбинираща 2 в 1 за ориентационни цели с допълнителна енергоспестяваща лампа, излъчваща мека бяла светлина.
Гирлянди от светодиодни за сигнализиране и украшение.
Автомобилна лампа XenEco, която задава нови стандарти при употребата на материали, които не замърсяват околната среда, като същевременно предлага познатите качества на ксеноновите лампи.

Още полезна и интересна информация, може да намерите в нашите публикации от категории:

Надяваме се, че сме Ви полезни и нтересни!

Историята на Philips и осветителните тела