Какво НЕ трябва да се прави с Енергоспестяващи крушки

Осигуряване на осветеност с енергоспестяващи крушки

Основни правила при монтиране на енергоспестяващите крушки

енергоспестяващи крушки
енергоспестяващи крушки

Продължаваме със статиите за енергоспестяващите крушки, които може да са Ви полезни в бита.

За повече интересни и полезни статии, може да посетите сайта http://zbutinfo.com/

Има няколко прости неща които не трябва да правим при употребата на енергоспестяващите крушки.

При смяна на енергоспестяваща крушка не я поставяйте при другите, защото в последствие може да не я разпознаете, освен ако не е счупена или почерняла.

Първото правило, което може би е и най-важното:

Не навивайте енергоспестяващите крушки държейки ги за стъкленият балон. И най невнимателният опит да ги до затегнете държейки ги за стъклената част води до спукването им в основата, и макар да изглеждат като здрави те престават да функционират. В случаите когато ви се налага да завивате енергоспестяваща крушка в тесни лампиони където е невъзможно да бръкнете и да я завиете държейки основата и правете това много внимателно и в момента в който осетите, че лампата е завита до край проверете дали свети, ако свети без да премигва от лош контакт не я пипайте повече, а ако не свети или примигва много внимателно я притегнете още съвсем малко и опитайте пак дали свети.

Второ правило:

Не монтирайте енергоспестяващата крушка на ключове с потенциометри за намаляване и увеличаване на светлината (известни още като димери). Макар и в известни граници да могат да намаляват и увеличават светлината си те не са проектирани да работят с такива устройства и при прекалено намаляване на волтажа от потенциометъра светлината започва да премигва, това нарушава светлинният комфорт на помещението и същевременно съкращава живота на крушката. Ако все пак решите да монтирате енергоспестяващи крушки на такива ключове то винаги ги дръжте максимално усилени.

Трето правило:

Не монтирайте енергоспестяващи крушки към стълбищни автомати за осветление и към фотоклетки, честото включване и изключване на енергоспестяващите лампи значително съкращава живота им. Все пак ако не е много натоварено стълбището или зоната в която действа фотоклетката може да монтирате енергоспестяващи крушки, дори и животът им да се съкрати десетократно то само в рамките на гаранционният си период (обикновено 1г.) те ще се е изплатят няколкократно от икономията на енергия. (проверете дали вашият магазин за енергоспестяващи крушки предлага гаранция за тях)

Четвърто правило:

Не монтирайте енергоспестяващи крушки в затворени лампиони това съкращава живота им. Това правило е базирано на опасенията да не се получи прегряване в затвореното пространство. Според мен това по скоро има леко препоръчителен характер имайки в предвид колко малко топлина излъчват модерните енергоспестяващи крушки. И както казахме в предишната точка дори и това де е вярно то само в рамките на гаранционният период инвестицията в енергоспестяващи крушки ще се е изплатила няколкократно.
Купувайки енергоспестяващи крушки само от доказани производители в бранша и техни дистрибутори даващи им поне една година гаранция. Спазвайки тези четири прости правила вашите енергоспестяващи крушки ще Ви служат дълго и вярно.

И накрая само да ви припомня да не изхвърляте енергоспестяващи крушки заедно с битовите отпадъци, използвайте специалните контейнери за битова електроника.

Още полезна информация може да намерите и в другите ни категории:

Очаквайте и следващите ни публикации!

Енергоспестяващи крушки какво да не се прави с тях