Добрата Осветеност като начин за оптимизиране на продажбите в магазин част 4

Четвърта част от поредицата ни за осветеност на магазин

Добрите лампи се използват по-дълго
Не по-малко важен въпрос при избора на оборудване е неговата цена. Инвеститорите ги вълнуват два аспекта на този въпрос: каква е началната стойност на оборудването, проектирането и монтажа и каква е стойността на експлоатацията му. За тях е желателно колкото се може по-рядко да се подменя осветителните тела и колкото се може по-малко да плащат за ток. При разглеждането като цяло експлоатационните разходи изцяло зависят от използваните източници на светлина.
Най-разпространените и най-евтините осветителни тела на пазара са нагряващите се лампи. Те светят средно 1-2хил. часа, но пък харчат най-малко ток и не предлагат избор на цвят.
В сравнение с тях халогенните лампи могат да бъдат по-миниатюрни и по-дълготрайни (2-6хил. часа), а също така харчат два пъти по-малко ток. Огледалните халогенни лампи предлагат голям избор на ширината на ъгъла на светлинния поток, което е важно при акцентиращото осветление. Те също така предлагат искрящ бял цвят, необходим за ефективното осветяване на стоките. Трябва да отбележим, че при горенето на халогенните лампи се отделя много топлина, а също така и ултравиолетова (UV) светлина, от което тъканите могат да горят като от слънцето, а пластмасата да пожълтява. Качествените халогенни лампи използват специално кварцово стъкло, отсичащо UV-частта на спектъра. Също така се използват специални технологии за преобразуване на част от топлината във видима светлина, за подържане на високо ниво на светлинен поток (при евтините халогенни лампи към края на срока на годност той се намалява до 60% от началния). При относително евтина стойност халогенните лампи са идеалния избор за осветяване на малки витрини и екрани.
При осветяването на витрините и на големите търговски площи халогенните лампи все повече са измествани от по-скъпите металохалогенни лампи. Техните основни предимства са в следното: значително голям срок на годност – 6-15 хил. часа; използваната енергия е два-три пъти по-малко, отколкото при халогенните лампи; по-голям избор на цветове.
Луминесцентните лампи са прекрасен избор за общо „заливащо” осветление в помещенията с таван, висок до 8 метра. Благодарение на размерите си, те могат да създадат „обливащ” ефект на осветяване на стените или тавана. Те имат добри енергоспестяващи качества и предлагат най-широк избор за цветове. Стандартните луминесцентни лампи ще светят 9хил. часа, лампите с 3-редов луминоформ – 15-20хил. часа. Срокът на експлоатация на компактните луминесцентни лампи е 10-15хил. часа. Луминесцентните лампи също така, както и металохалогенните, изискват използването на специални пускорегулиращи устройства. Прието е, че при използването на електронни устройства (за разлика от електромагнитните) може да се постигнат големи срокове на експлоатация на лампите.
Концепциите за привлекателно и ефективно осветление постоянно се променят. Но обикновено те следват тенденциите на съвременния дизайн и архитектурата на магазините. Едно от последните направления е зонирането на търговските площи с помощта на различни видове осветление. Щандовете, рафтовете и витрините се различават и се издигат с помощта на ярко акцентиращо осветление, докато по същото време приглушеното общо осветление има „тъмни петна”. Да се избегнат избере най-добрия вариант за осветеност на магазина е добре да се консултирате със специалист. Ще бъде приятно изненадани от разнообразието от решения, които ще ви бъдат предложени. Разбира се, ваша е последната дума.

Добрата Осветеност като начин за оптимизиране на продажбите в магазин част 4