Безопасно ли е масовото използване на енергоспестяващи лампи и луминесцентното осветление

Осветеност осигурявана от енергоспестяващи крушки или луминесцентно осветление

Преди да Ви предостави материала е важно да знаете, че при каквито и да е съмнения свързани с осветеността или качеството на крушките, които ползвате може да се обърнете към нашите специалисти по осветеност.

Във връзка с публикувани статти за безопасността от масовото използване на енергоспестяващи лампи и въобще луминесцентното осветление, Ви публикуваме една интересна статия.

Какво представляват “енергоспестяващите лампи”: това всъщност са луминесцентни лампи с огъната тръба /наричани компакт луминесцентни лампи или PL/ с вградена електроника /ЕПРА/ и стандартен едисонов цокъл.

Принципа на действие: в тръбата има няколко милиграма живак, който е подложен на магнитно поле и вследствие на това започва да излъчва ултравиолетова светлина. Тя се преобразува от луминофора /нанесен е от вътрешната страна на тръбата/ в светлина във видимия спектър. Значи ако не се преобразува 100 процента от ултравиолетовата светлина може една част да ни „облъчва”. Обикновеното стъкло /от такова е изработена стъклената тръбичка/ само по себе си е филтър за ултравиолетова светлина.

Въпреки минималното количество остатъчна UV светлина може да предизвика проблеми при пациенти, които са изключително чувствителни към слънчевата светлина, по-специално нейната UVA и компоненти UVB. Изключително чувствителни пациенти включват хора с наследствени заболявания на кожата, податливи от светлината, както и хора с някои кожни заболявания, които не са известни причините. Нефилтрирана ултравиолетова светлина от такива компактни луминесецентни лампи може да предизвика кожни реакции при хора страдащи от  лупус. Това важи особено за случаите, когато е в близост до източник на кожата (т.е. 20 см или по-малко). Макар и да не е доказано клинично учените от цял свят алармират за евентуални рискове.

При счупване на луминесцентна крушка, могат да се отделят най-много 5 мг живак. Остатъците от крушката трябва да се съберат с влажна кърпа, а помещението трябва хубаво да се проветри. В никакъв случай парчетата от крушката не трябва да се събират с прахосмукачка, съветват още експертите.

Не забравяйте, че след като изгори, крушката не трябва да се поставя сред останалите битови отпадъци, а да се върне в някой магазин, където се продават такива крушки.

Очаквайте и следващите ни публикации!

 

Безопасно ли е масовото използване на енергоспестяващи лампи и луминесцентното осветление